Η οικογενής πολυποδίαση (Familial Adenomatous Polyposis-FAP) νόσος χαρακτηρίζεται από την παρουσία εκατοντάδων έως και χιλιάδων πολυπόδων στο παχύ έντερο αλλά και στο ορθό, κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του ατόμου. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς θα αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου εάν δεν διαγνωσθούν εγκαίρως και δεν ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία σε πρώιμο στάδιο. Το 15% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κληρονομούμενα με την οικογενή πολυποδίαση του παχέος εντέρου (FAP) να ευθύνεται για το 1% περίπου των περιστατικών.
Η ηπιότερη μορφή της ασθένειας (attenuated FAP- AFAP) χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολύ μικρότερου αριθμού πολυπόδων (10 – 100). Οι πολύποδες αναπτύσσονται κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής του ατόμου ενώ ο ασθενής εμφανίζει καρκίνο στην τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής του.
Η πλειονότητα των FAP ασθενών έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό με πολύποδες και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η οικογενής πολυποδίαση οφείλεται συνήθως σε μεταλλάξεις του ογκοκατασταλτικού γονιδίου APC, Τα άτομα που έχουν κληρονομήσει μια μετάλλαξη στο γονίδιο APC έχουν 100% πιθανότητα να εμφανίσουν κακοήθεια, όμως οι πιθανότητες αυτές μειώνονται σημαντικά εάν υποβληθούν σε αποκάλυψη της νόσου έγκαιρα, γίνει δηλαδή προσυμπτωματικός έλεγχος και επιλεγεί θεραπευτική προσέγγιση.
Ένα 25% περίπου φέρει μεταλλάξεις στο γονίδιο ΜUTYH. Η νόσος κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο χαρακτήρα, δηλαδή χρειάζονται δυο αντίγραφα του μεταλλαγμένου γονιδίου για να νοσήσει ένα άτομο και οι γονείς του είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου. Οι ασθενείς με μεταλλάξεις στο ΜUTYH έχουν κλινική εικόνα παρόμοια με την ηπιότερη μορφή της οικογενούς πολυποδίασης.
Υπάρχουν και άλλα σπάνιες διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανάπτυξη πολυπόδων αλλά και άλλων μορφών καρκίνου του γαστρεντερολογικού.
Κληρονομικός Διάχυτος καρκίνος του στομάχου CDH1 γονίδιο
Σύνδρομο Cowden PTEN γονίδιο
Σύνδρομο Peutz-Jeghers STK11 γονίδιο
Σύνδρομο Νεανικής Πολυποδίασης (Juvenile polyposis syndrome) SMAD4 και BMPR1A γονίδια
Η πολυποδίαση που σχετίζεται με τη διόρθωση της πολυμεράσης ( PPAP ) (e polymerase proofreading– associated polyposis (PPAP)) POLE και POLD1 γονίδια.
Πολυποδίαση σχετιζόμενη με το γονίδιο NTHL1
Κληρονομικό σύνδρομο μεικτής πολυποδίασης (Hereditary mixed polyposis syndrome (HMPS)) GREM1 γονίδιο
Σύνδρομο υπερπλαστικών πολυπόδων (serrated (hyperplastic) polyposis syndrome) RNF43 γονίδιο
Υπάρχουν ακόμη πολλά γονίδια για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με τη ανάπτυξη πολυπόδων του γαστρεντερολογικού και της προδιάθεσης του καρκίνου του εντέρου πχ
(ATM, AXIN2, GALNT12 κλπ).