Η νόσος οφείλεται σε βλάβες του γονιδίου CFTR που χαρτογραφήθηκε το 1989 στο χρωμόσωμα 7 στη θέση 7q31. Τα τελευταία 20 χρόνια μετά από λεπτομερή ανάλυση του γονιδίου στο DNA ασθενών με Κυστική Ίνωση έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 1500 μεταλλάξεις των οποίων η συχνότητα διαφέρει γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Η μεγάλη ποικιλία των μεταλλάξεων, δημιουργεί και αντίστοιχη ποικιλία στην εμφάνιση συμπτωμάτων. Παρόλο δε, που η πιο συχνή μετάλλαξη στο Ελληνικό πληθυσμό είναι η ΔF508 σε ποσοστό 53,7%, εν τούτοις ο έλεγχος μόνο αυτής της μετάλλαξης σε ένα άτομο, δε μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο του να είναι κάποιος φορέας Κυστικής Ίνωσης.
Πιθανότητα ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί με Κυστική ίνωση (CF)
- 1 : 2.500 Εάν το ζευγάρι δεν έχει ελεγχθεί για CF
- 1 : 5.000 Εάν ο ένας γονέας ελεγχθεί μόνο για τη μετάλλαξη ΔF508 της CF
- 1 : 10.000 Εάν ο ένας γονέας ελεγχθεί για το 80% των μεταλλάξεων της CF
- 1 : 50.000 Εάν ο ένας γονέας κάνει τον πλήρη έλεγχο του γονιδίου της CF
Το ΆλφαLab Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής, παρέχει τον μοριακό έλεγχο της Κυστικής Ίνωσης, για περισσότερο από μία 20ετία, ενώ συμμετέχει κάθε χρόνο στα προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου για Κυστική Ίνωση, του CF Network (Cystic Fibrosis European Network) και έχει πιστοποιηθεί από τον ΕΣΥΔ με το ISO15189.
Είδος δείγματος
EDTA γενική αίματος (2,5cc–5cc) και προγεννητικά σε δείγμα αμνιακού υγρού, όπου τα δείγματα συνοδεύονται και από αίματα γονέων σε φιαλίδια γενικής αίματος–EDTA.
Συνθήκες μεταφοράς:
Διατηρείται στους 2–8°C μέχρι τη μεταφορά του στο εργαστήριο.
Xρόνος απάντησης:
25–30 ημέρες.