Πως προκαλείται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τι σχέση έχει ο HPV ιός;

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του τραχήλου οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), η λοίμωξη από τον οποίο αποτελεί το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τα λεγόμενα « υψηλού κινδύνου » στελέχη του ιού, είναι δυνατόν να προκαλέσουν κυτταρικές αλλοιώσεις, οι οποίες χωρίς την απαραίτητη θεραπεία, πιθανώς να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τα στελέχη του ιού τα οποία, τις περισσότερες φορές, συνδέονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι τα εξής: 16, 18,31, 33,35,45,52,58. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τύποι «υψηλού κινδύνου» του HPV, οι οποίοι όμως είναι λιγότερο συχνοί.

Τι είναι και τι προσφέρει το HPV DNA Test;

Η Μοριακή Ταυτοποίηση HPV ή αλλιώς HPV DNA Test είναι η διαγνωστική μέθοδος με τη μεγαλύτερη ευαισθησία ανίχνευσης και ταυτοποίησης των  στελεχών του ιού HPV, που είναι πιθανό να  εδράζουν στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Η ανίχνευση του DNA του ιού, προσφέρει τη δυνατότητα στον γυναικολόγο να εντοπίσει μία πιθανή μόλυνση από κάποιον τύπο «υψηλού κινδύνου» του HPV, στην εξεταζόμενη. Αξιολογώντας τα αποτελέσματα του HPV DNA Test, σε συνδυασμό πάντα με τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου, ο γυναικολόγος θα καθοδηγήσει τη γυναίκα ώστε να πραγματοποιήσει τον απαραίτητο περαιτέρω έλεγχο, αλλά και να ακολουθεί ένα πιο αυστηρό και τυπικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου.

Πώς γίνεται το HPV DNA Test;

Το τραχηλικό επίχρισμα που λαμβάνεται, αναλύεται με μοριακές τεχνικές στο εργαστήριο ώστε να ανιχνευθεί η πιθανή ύπαρξη DNA του ιού HPV.

Το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής ΆλφαLAB χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες επιστημονικές και τεχνικές προσεγγίσεις για την ταυτοποίηση του ιού HPV, έχοντας διεθνή διαπίστευση.

Για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση και πληροφορία επισκεφθείτε το site μας http://alab.gr/ ή επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2106984174 και 210 6984178.