Αξιόπιστα αποτελέσματα σε ένα 24ωρο, με την πολυετή εμπειρία του ‘Aλφαlab.

Στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1,Η3Ν2)

Οι ιός της γρίπης τύπου Α διακρίνεται σε υπότυπους με βάση δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του: την αιμαγλουτινίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν). Μέχρι σήμερα είναι γνωστοί 16 υπότυποι με βάση την αιμαγλουτινίνη και 9 υπότυποι με βάση την νευραμινιδάση, με διάφορους συνδυασμούς των δύο αυτών πρωτεϊνών, με πιο συχνά στον άνθρωπο τα στελέχη Η1Ν1 και Η3Ν2.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης τύπου Α και τύπου Β, μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιοί της γρίπης Α (Η1Ν1, Η3Ν2) και τύπου Β μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης;

Το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής Άλφα Lab προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης και τυποποίησης και των στελεχών Α και Β της εποχικής γρίπης καθώς και υπο-τυποποίηση των στελεχών Η1Ν1 και Η3Ν2 με μοριακή μεθοδολογία, σε 24 ώρες. Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους μοριακής βιολογίας (PCR πραγματικού χρόνου) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Το επίχρισμα συλλέγεται με ειδικό στυλεό και σωληνάριο τα οποία παρέχονται από το ΑλφαLab.

Το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής ΆλφαLab είναι από τα πρώτα εργαστήρια που ανιχνεύει μοριακά τα στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α (H1N1, H3N2) και τύπου Β.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για πιθανές επιπλοκές από τη γρίπη;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν :

  • Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία
  • Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης,
  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης;

Δύο είναι τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης:

  1. Τήρηση Κανόνων Υγιεινής
  2. Εμβολιασμός

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από τη γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά, για χρονικό διάστημα 7 ημερών.

Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;

Όταν αισθανθεί κάποιος αδιαθεσία που συνοδεύεται από πυρετό, βήχα ή και έντονα συμπτώματα κρυολογήματος, καλό θα είναι να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές.